Galleri Slåen | Dag Bratbergsengen
16083
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16083,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Dag Bratbergsengen

Keramiske fantasifigurer

Dag Bratbergsengen er født på Lillehammer og er keramiker. Han har hatt eget verksted siden 1987, de siste 16 årene på Notodden. Hans arbeider står i den lange tradisjonen av folkekunsten som alltid har vært fascinert av underlige fantasivesener, som forteller om menneskets liv og død.

 

Dag sin fremgangsmåte kan beskrives som sakte spontanitet. Langsomt legger han ring for ring av leire uten å vite hva arbeidet resulterer i. I arbeidsprosessen går han intuitivt inn i en dialog med materiale og form –  noe skapes.  Noe som ikke er umiddelbart gjenkjennelig. Det er fantasivesener, hybrider som både peker på det dyriske og det menneskelige. Vi møter skikkelser med katteansikter og menneskeører, med fiskeøyne og merkelige former som vokser ut av hodet og minner om ballonger, eller kaniner med et sterkt menneskelig uttrykk.

 

”De forteller historier som handler om oss”, sier Bratbergsengen, ”om mennesket selv”.

 

Også overflaten spiller en viktig rolle i arbeidene.  Noen figurer ble brent flere ganger på forskjellige temperaturer. Glasuren forandres i forhold til temperaturen. Avhengig av sin intensjon lar han  glasuren brekke opp ved å bruke lavere temperatur eller beholde en myk og glatt overflate ved høyere temperatur.

 

Alt er i utgangspunktet åpent. Kompetansen, erfaringen, hendenes minne og øyne som ser er holdepunktet,” forteller kunstneren.

 

Han har deltatt på over 60 forskjellige kollektivutstillinger og en rekke juryerte utstillinger. Han har hatt separatutstillinger bl.a. på Lillehammer Kunstforening, Galleri Graff, Askim, Galleri Rubicon og Galleri Tablå, Bergen, Galleri Zink, Lillehammer og Galleri Athene, Drammen. Utsmykkingsoppdrag for Lillehammer Kommune, Kongsvinger Sykehus, Notodden sykehus, og Skien Fritidspark (innkjøp). Dag Bratbergsengen er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Oppland fylke, Hedmark Fylke og Nord-Trøndelag fylke, og har mottatt flere kunstnerstipend.